Mina fem främsta lärdomar efter att ha startat och sålt mitt första företag

Jag nyligen sålt mitt första företag, Outdrr – en av de största mötesplatserna för friluftsliv på nätet i Sverige. Detta kanske låter som en framgångssaga, men jag har gjort så många misstag på vägen som har saktat ner och gjort saker mer komplicerat än det borde ha varit från början.

Men jag är glad att någon annan kommer att utveckla och ta det vidare och jag är glad att jag har lärt mig så mycket under den här vandringen.

Mina främsta lärdomar, som jag fortsättningsvis kommer försöker applicera, efter att jag startat och sålt mitt första företag:

  1. Tveka inte, tro på din vision – testa många saker som stöder din vision och justera saker som inte fungerar på vägen.
  2. Arbeta med rätt personer – och se till att de du arbetar med gör rätt saker som passar dem. Vi har olika styrkor och svagheter – snarare än att tvinga människor att stärka sina svagheter, få dem att göra just vad de är duktiga på. Om du inte har rätt människor som gör rätt saker spelar det ingen roll hur hårt, effektivt eller fokuserat du arbetar. Att bygga ett företag tror jag alltid handlar om lagarbete.
  3. Tålamod, om du gör en realistisk uppskattning att något kommer att ta ett år, ta det gånger tre eller i vissa fall fyra – då är du antagligen närmare sanningen!
  4. Vara beslutsam! Det är inte möjligt att ha både vara anställd och driva ett företag. För de flesta av oss är det svårt att ta ut en lön från början – därför behöver man ha en långsiktig plan hur man kan ägna all sin arbetstid till sitt företag. Att lalla på kvällar och helger funkar för hobbyverksamhet och som en start men inte mycket mer. Går det att på något vis sammanfläta dina företagarambitioner med något som din arbetsgivare har nytta av, kan du lösa något problem som din arbetsgivare har? Jag har sett många bra exempel där anställda går från anställd till företagare och samtidigt kan få sin före detta arbetsgivare som kund.
  5. Kom ihåg varför du startade! Vilken var den första insikt du fick när du en gång utvecklat din idé? Jag tror här är var du ska gräva för att utveckla din verksamhet men även för att hålla idén vid liv.

Nummer 3-5 på listan har en hel del att göra med grit. Så vitt jag vet finns ingen svensk översättning men kanske kan det helt enkelt översättas till beslutsamhet, eller långvarig beslutsamhet?

Grit är en distinkt kombination av passion, återhämtningsförmåga, beslutsamhet och fokus som tillåter en person att upprätthålla disciplin och optimism att framhärda sina mål även i perioder av nederlag, avvisande och en brist på synliga framsteg i år efter år, eller till och med decennier.

Jag tror grit är en av anledningarna till varför vissa individer skapar framgångsrikt företag och vissa inte, eller för den delen varför vissa blir framgångsrika inom idrott. Men det fina med grit är att det är en förmåga som går att utveckla. Psykologen Angela Duckworth hävdar att en persons nivå av uthållighet är direkt relaterad till graden av framgång. Men om grit, säger hon, är inte något man föds med – det kan läras. Lyssna på: “How to Get More Grit in Your Life” från en av mina favorit podcasts Freakonomics.

Vad tror du är viktigt? Kommentera och lägg till listan!

Leave a Reply