Ett år med Outdrr, friluftsbloggportalen

Ungefär 10 månader sedan har gått sedan vi lanserade friluftsbloggportalen Outdrr.com.

Jag hade länge saknat en plats för friluftsmänniskor på nätet, att träffa likasinnade och lära av andra men även så klart att sprida egen kunskap och kärlek till naturen.

Vi visste inte riktigt vad gensvaret skulle bli när vi tryckte på releaseknappen den sista februari. Men gensvaret blev fantastiskt många friluftsbloggare anslöt sig och vi fick en hel del besökare redan från dag ett.

Idén har hela tiden handlat om hitta en samlande plats för friluftsmänniskor. Funktionen med sajten har sin bakgrund i att många friluftsmänniskor har många olika friluftsintressen, man paddlar kajak, klättrar och vandrar. Därför fungerar det helt enkelt så att när bloggaren skriver ett nytt inlägg så listas det på startsidan, i och med att de flesta bloggarna är nishade, så blir det en blandning av olika spännande ämnen inom paraplyet friluftsliv.

Det här har vi gjort under 2013, vårt första år

1) 28/2 Release Outdrr.com i Sverige
Redan från början hade vi ungefär 15 bloggare och en hel del besökare .

2) 9-11/5 Vår första träff
Tio Outdrr bloggare träffades för att vandra i Höga Kusten i norra Sverige, två nätter, en i stuga och en i tält. Vi utbytte skratt och erfarenheter, en av deltagarna sa efter träffen, “jag var upplyft av våra skratt och Höga Kustens skönhet i flera veckor efteråt”

3) 9-11/5 Starten för Outdrr Awards
Under vår första träff fick vi möjlighet att testa den senaste utrustningen från några av världens bästa friluftstillverkare, bland annat Fjällräven, Hestra , Aclima , Primus och Brunton. Testet mynnade bland annat ut i flera filmer och bloggarnas egna tester.

4) 8/14 Lanserade den engelska versionen
Under våren så fick vi massvis av förfrågningar av personer runt om i världen så vi bestämde oss för att släppa en engelsk version av Outdrr. Vi resonerade så att svenskar likväl kan läsa på engelska så genom en enkel knapptryckning kan svenska besökare både läsa blogginlägg på svenska och engelska.

5) 7-8/09 Vår första “europeiska” träff (Helsingfors)
Träffen var endast planerad två veckor i förväg trots detta kom deltagare från Tyskland, Belgien och Sverige. Vi sammanstrålade i Noux nationalpark strax utanför Helsingfors där vi mötte upp Friluftskocken Anders Klint och Antti Huttunen från finska systersajten Retkipaikka.fi. Vi åt fantastisk mat och badade bastu vid en liten idyllisk sjö.

5) 26-27/10 Vår största meetup, Tyresta nationalpark utanför Stockholm
Med 15 deltagare från hela världen var detta vår största meetup. Människor från norr och söder, men även från andra delar av Europa anslöt. Vi fick möjlighet att testa friluftsmat från 24 Hour meals /Blå Band Outdoor Meal

6) 1/11 100 bloggar
Vi når en milstolpe och nådde 100 bloggar, ungefär 50/50 svenska / engelska.

7) Över hela året – etablerat en äkta och nära relation genom sociala medier
Mer än 3000 anhängare på Facebook, 20 000 visningar på YouTube (ca. 200 prenumeranter), mer än 700 följare på Tumblr. Drygt 200 följare på Instagram och nära 150 följare på Twitter. Men det viktigaste är den nära dialog och den genomslagskraft vi får med våra budskap.

Roligast har varit alla fantastiska människor jag har träffat genom Outdrr!

Vad ska vi göra under 2014
– Fokus på den engelska versionen av Outdrr
– Lansera ännu fler landsversioner, är första fokus de skandinaviska länderna
– Testa produkter, släppa Outdrr Awards i en större och bättre format
– Filmer…
– Vi kommer också att knyta friluftsmänniskor som inte vill blogga närmre oss

Tack till dig som besökt vår sajt och tack till allt stöd vi fått i sociala kanaler. Särskilt tack till Costas Mantratzis.

One thought on “Ett år med Outdrr, friluftsbloggportalen

Leave a Reply